Za 3. čtvrtletí 2017 ING vykázala čistý zisk ve výši 1 376 mil. eur

06.11.2017

ING ve 3. čtvrtletí 2017 zvětšila svou klientskou základnu o 400 000 na 36,9 milionu osob a počet primárních vztahů dosáhl na 10,5 milionu.

Za 3. čtvrtletí 2017 ING vykázala čistý zisk
ve výši 1 376 mil. eur

ING zaznamenává setrvalý obchodní růst a dále zrychluje naplňování priorit strategie Think Forward.

• ING ve 3. čtvrtletí 2017 zvětšila svou klientskou základnu o 400 000 na 36,9 milionu osob a počet primárních vztahů dosáhl na 10,5 milionu.
  • Čistý růst hlavních úvěrových byznysů ve 3. čtvrtletí 2017 se zvýšil o 8 mld. eur, čistý příliv klientských vkladů se rovnal 4,2 mld. eur.

Základní výsledek ING za 3. čtvrtletí 2017 před zdaněním dosáhl 1 995 mil. eur.

• Ke konci 3. čtvrtletí činila klouzavá návratnost vlastního kapitálu za poslední čtyři čtvrtletí 11 %. Solvenční ukazatel CET 1 na bázi fully-loaded se drží na 14,5 %.

Prohlášení generálního ředitele:

"Ohlížíme se zpět na čtvrtletí, ve kterém se byznysu dařilo dobře a to i díky naší strategii Think Forward," prohlásil Ralph Hamers, generální ředitel ING Group. "Své výdaje máme pod kontrolou díky úsporám, které jsme zavedli už dříve, abychom posílili a lépe zacílili naše podnikání. Tato kombinace vedla k velmi dobrému základnímu výsledku před zdaněním ve výši téměř 2 miliardy euro. Naše globální zákaznická základna vzrostla na 36,9 milionu, včetně nárůstu počtu primárních zákazníků na 10,5 milionů. Vždy stavíme naše zákazníky na první místo a v rámci transformačních programů jsou současné výsledky velkým úspěchem.“

„Tím, co bude v budoucnosti banky odlišovat od jejich konkurentů, nebudou produkty a služby, ale špičková zákaznická zkušenost. Standard, který potřebujeme naplnit, je osobní, relevantní, okamžitá a bezproblémová zákaznická zkušenost, na kterou jsou lidé zvyklí z předních digitálních platforem, na nichž nakupují, konzumují mediální obsah, komunikují prostřednictvím sociálních sítí atd. Abychom toho mohli dosáhnout, rozvíjíme vlastní silnou interní kulturu zaměřenou na inovace a uzavíráme partnerství s finančně technologickými firmami, abychom zrychlili tempo naší transformace.”

„Mezi těmito partnerstvími je i nedávno oznámená spolupráce s online správcem aktiv Scalable Capital, jejímž cílem je nabídnout služby správy investic (také označované jako robo-poradenství) zákazníkům v Německu. Minulý týden jsme také oznámili spuštění ING Ventures, investičního fondu pro finančně technologické firmy ve výši 300 miliónů euro, který bude investovat do start-upů a dalších společností s cílem urychlit náš proces inovací.“

„Nová online platforma pro půjčky určené malým a středně velkým podnikům (SME), kterou jsme nedávno představili ve Francii a Itálii, ukazuje, jak můžeme ve spolupráci s fintech společnostmi vyvíjet řešení, která naplňují potřeby našich zákazníků i naši strategii. Prostřednictvím této jedinečné služby mohou podniky v segmentu SME získávat okamžité půjčky, a to díky spolupráci pěti fintech partnerů, z nichž každý se věnuje jedné části úvěrového procesu od zahájení až po vyplacení půjčky, a to vše pod taktovkou ING.“

„Jeden ze způsobů, jak pomáháme lidem a společnostem zůstávat o krok napřed, je podpora projektů, které naše klienty i společnost jako takovou připravují na udržitelnou budoucnost. Ve třetím kvartálu jsme podpořili několik přelomových projektů udržitelnosti. Mezi nimi byla role pověřeného vedoucího aranžéra dluhopisu v hodnotě 250 milionů britských liber pro Anglian Water, což je první ekologický dluhopis v této měně ve veřejném sektoru, a společně s dalšími bankami jsme poskytli projektové financování jedné z největších solárních elektráren v Austrálii. V rámci naši podpory oběhové ekonomiky jsme spojili síly se společností Madaster, která vyvinula digitální „pas pro materiály“, jenž má za cíl stimulovat recyklaci stavebních materiálů a podpořit investice do „inteligentních“ návrhů, které podporují oběhovou ekonomiku a snižují objem odpadu.“

„Je mi velkou ctí a potěšením, že časopis Global Finance jmenoval pro rok 2017 ING nejlepší bankou na světě. Jedná se o významné ocenění tvrdé práce, kterou vy všichni každý den věnujete tomu, abyste zajistili nejlepší možné služby a zákaznickou zkušenost. Dosáhnout tohoto cíle v situaci, kdy se svět kolem nás neustále mění, a v době, kdy naši banku transformujeme proto, abychom mohli zákazníkům v budoucnosti nabídnout ještě lepší služby, je opravdu mimořádně působivý úspěch. Tým ING je pro mě každý den inspirací.“

Ralph Hamers
generální ředitel ING Group