ING vykázala za 3. čtvrtletí roku 2012 čistý udržitelný zisk ve výši 719 mil. EUR

08.11.2012

ING vykázala za 3. čtvrtletí roku 2012 čistý udržitelný zisk ve výši 719 mil. EUR

Komentář předsedy představenstva

"Během třetího čtvrtletí ING dále plnila svůj restrukturalizační plán v náročném provozním prostředí. Oznámili jsme první tři prodeje našich asijských jednotek pojišťovnictví/IM a pojišťovna v USA pokračuje v přípravách na vstup na  burzu. Společně s nizozemskou vládou jsme dále výrazně pokročili v  konstruktivním dialogu s Evropskou komisí o úpravách restrukturalizačního plánu," uvedl Jan Hommen, generální ředitel skupiny ING. "ING Bank oznámila prodej ING Direct v Kanadě a USA, což je součástí zpřesnění naší strategické orientace. Rovněž jsme zrychlili snižování rizik – odprodali jsme evropské dluhové cenné papíry v objemu 2,4 mld. EUR a  rizikově vážená aktiva jsme snížili o 5 mld. EUR. Banka má za sebou solidní čtvrtletí, k čemuž přispěl i zisk z prodeje našeho podílu v Capital One. V  pojišťovnictví udržujeme zajištění pro ochranu regulatorního kapitálu, ale ztráty související s tímto zajištěním mají i nadále dopad na naše výsledky."

"Společně s  posilováním samostatnosti bankovnictví a pojišťovnictví do budoucna činíme kroky ke zlepšení akceschopnosti v tomto nejistém prostředí. V pojišťovacím segmentu v Evropě zrychlujeme transformaci Nationale-Nederlanden k posílení jejího strategického zaměření a zlepšujeme procesy i systémy. Tato opatření společně s redukcí úrovní podpůrných funkcí povedou ke snížení počtu zaměstnanců o 1 350 (vyjádřeno v počtu plných úvazků) a k ročním úsporám ve výši zhruba 200 milionů EUR do konce roku 2014. V korporátním bankovnictví jsme provedli strategické hodnocení a rozhodli jsme se pro zjednodušení obchodního modelu a ukončení aktivit v některých oblastech mimo domácí trhy ING. Tato opatření sníží počet zaměstnanců o tisícovku (opět vyjádřeno v počtu plným úvazků) a výdaje o 260 mil. EUR počínaje rokem 2015."

"Oznamovat tyto kroky je nepříjemné, protože zaměstnanci na všech úrovních v této složité době neúnavně pracovali na přípravě obchodních jednotek k odprodeji, na posílení samostatnosti bankovnictví a pojišťovnictví do budoucna a na zajištění toho, abychom byli připraveni na změny v bankovním sektoru a v regulačních požadavcích. Naši zaměstnanci procházeli v uplynulých čtyřech letech vírem změn, ale podpora našich zákazníků pro ně byla neustále na prvním místě. Jsem za jejich práci vděčný a věřím, že jejich nasazení v kombinaci s dalším zefektivňováním posílí naši společnost a bude dlouhodobě prospěšné pro všechny zainteresované subjekty."

Více podrobných informací naleznete zde: