Češi vědí, na čem šetřit. Dovolené a restaurací se ale nevzdají

18.04.2019

Češi jsou jako národ spořiví. To potvrzuje nejnovější průzkum ING. Podle něj si 9 z 10 dotázaných pravidelně odkládá peníze. Nejvíc Čechů se řadí mezi tzv. přemýšlivé spotřebitele. Nejčastěji šetří omezením nákupů nebo alespoň nakupují ve slevách. Snižují také svoje výdaje za alkohol, koníčky nebo sladkosti. Neradi se ale vzdávají dovolené. Každý desátý Čech si na dovolenou dokonce půjčuje.

Na čem šetřit, víme přesně. 60 % dotázaných, častěji ženy než muži, by ušetřilo na nákupech oblečení. Téměř 70 % Čechů by míň navštěvovalo restaurace. Ale jen 11 % mužů a 18 % žen by v rámci úspor nejedlo mimo domov. Oblíbené jsou nákupy v akcích. „Slevy vyhledává skoro polovina žen a 34 % mužů. Co se ale skutečně vyplácí, je zamyslet se a zeptat se sám sebe: Vážně tuhle věc potřebuju? A potřebuju ji právě teď?“ doplňuje Radek Sedlář, ředitel retailového bankovnictví ING. To taky potvrzují čísla z průzkumu. Na otázku, co Češi dělají, pokud se rozhodnou šetřit, nejvíce z nich (43 %) odpovídá, že nekupují zbytečné věci, jako příliš mnoho oblečení, sladkosti, alkohol nebo cigarety. Výdaje za sport, kulturu a chození do společnosti si odepře 24 % účastníků průzkumu.

Dovolená je pro Čechy nedotknutelná

Podle 40 % respondentů by se dalo ušetřit levnější variantou dovolené nebo jejím úplným vynecháním. Dovedeme si to ale reálně představit? Když dojde na lámání chleba, nakonec si Češi vyberou něco jiného, na čem jde šetřit. „Odpustit si dovolenou nebo jenom zvolit levnější variantu dokáže pouze 3,7 % z nich. Desetina Čechů, kteří si spoří na dovolenou, přiznává, že se zároveň kvůli dovolené ještě zadlužuje,“ dodává Radek Sedlář.

Na dovolenou spoří jen 5 % Čechů

Čísla z průzkumu ale odhalují, že na dovolenou šetří jen minimum Čechů. A pokud na ni spoří, tak v rámci úspor na ostatní věci, nebo peníze na ni začnou odkládat bokem až v době, kdy ji plánují. Naproti tomu si 10 % populace spoří na bydlení a rekonstrukci. Jen necelých 5 % respondentů potom spoří pro své děti nebo rodiče. Zatímco 10 % lidí si spoří na konkrétní věc, jako automobil, pračka nebo notebook, a to nejčastěji mladí do 29 let a lidi bez maturity.

Spořiví konzervativci vs. požitkáři

9 z 10 Čechů si šetří pravidelně. Důvody ke spoření většinou ale nejsou konkrétní – lidé si zkrátka ukládají do rezervy, „co kdyby náhodou“. „Hlavně mladí si odkládají peníze stranou, aby všechno hned neutratili. A téměř polovina Čechů si uvědomuje význam finančního polštáře a spoří čistě na tzv. ‚horší časy‘. Nejčastěji se jedná o vysokoškolsky vzdělané a domácnosti s příjmy přes 40 tisíc měsíčně, nejméně často o ty se základním vzděláním,“ komentuje výsledky průzkumu Radek Sedlář z ING. Podle výsledků prosincového průzkumu ING „Češi a spoření“ si lidé nejčastěji spoří 100 až 500 Kč měsíčně.

Na čem šetřit a nad svými příjmy přemýšlí přes 50 % dotázaných, nejčastěji ve věku do 30 let. Pravidelně si spoří až 96 % z nich, nijak výrazně se ale neomezují. Víc než čtvrtina Čechů nerada utrácí a zvažuje každý svůj výdaj. Přitom častěji než ostatní tvrdí, že nemají, jak ušetřit, a spoří si ze všech nejméně. Polovinu z nich tvoří lidé s nízkými příjmy domácnosti (do 20 tisíc Kč). Naopak pětina respondentů patří mezi spotřebitele, kteří si rádi dopřávají. Když něco chtějí a mají na to peníze, koupí si to. Pokud šetří, tak většinou tím způsobem, že o svých nákupech víc přemýšlejí a nekupují zbytečnosti. Častěji sem patří ženy. Málokdy ale mezi Čechy narazíte na úplné požitkáře. Absolutně se neomezují jen 3 % lidí, a to ani za cenu půjčky. Častěji si vůbec nespoří.

Přečtěte si našich 6. tipů, jak ušetřit peníze z výplaty.

Začít šetřit

Zpráva vychází ze studie, kterou pro banku ING zpracovala výzkumná společnost STEM/MARK na reprezentativním vzorku pěti set obyvatel České republiky podle pohlaví, věku, vzdělání, regionu a velikosti místa bydliště. Termín sběru dat: 27.– 31. 3. 2019