Jak dnes nejefektivněji spořit peníze pro děti?

16.10.2020

Rezervu na horší časy si lidé dělali vždycky. A střádat uměli už národní obroditelé.

Jak spořit dnes? Inspirujte se velikány českých dějin a zajistěte budoucnost svých dětí. Třeba investicí do podílových fondů.

Dávno před vznikem peněz lidé věděli, že mít rezervu se vyplatí. Možná ji dlouho nepotřebujete, ale když se přestane dařit, pomůže vám překonat to nejhorší. Ukládat peníze stranou uměli už naši předkové. Historicky první vkladní knížku u nás vlastnil František Palacký, který tak de facto položil základy modernímu spoření. Dalším významným průkopníkem byl třeba i Tomáš Garrigue Masaryk. Na to, jak nejlépe spořit peníze, mysleli rozumní lidé za všech režimů. Ještě za normalizace, kdy byl naprostý nedostatek všeho, navíc bývalo zvykem si na vytouženou věc našetřit. Ať už odkládáním drobných do kasiček pro své děti nebo založením vkladní knížky. Taková vkladní knížka s malým (nebo větším) obnosem do začátku byla v mnoha rodinách oblíbeným dárkem pro čerstvě plnoleté potomky nebo vkladem mladé rodině. I když dnes si můžeme koupit prakticky cokoliv a vkladní knížka „na heslo“ dávno není posledním výkřikem finančního portfolia, jedno platí pořád. Spoření pro děti se dlouhodobě vyplatí.

Možností, jak do příštích let zabezpečit svého potomka, dnes existuje mnoho. Přestože se mnoho lidí odkazuje ke stavebnímu spoření jsou tu i další alternativy. Dětem můžete spořit už od narození, nabízí se rovnou několik způsobů, které by mohly vyhovovat právě vám. Spoření pro miminko může totiž v praxi znamenat třeba spořicí účet. Finanční základ pro děti můžou ale zajistit i podílové fondy.Pokud vám z výplaty zbývá volný obnos, proč neinvestovat právě do podílových fondů? Možná nemají v Česku tak dlouhou tradici, ale ve výsledku s nimi můžete vydělat mnohem víc než u jiných typů spoření. Ať už pro sebe nebo pro dítě. Začít můžete i malou částkou. Do podílových fondů renomovaných společností u nás můžete investovat od sto korun měsíčně. A často se obejdete bez nutnosti platit vstupní a výstupní poplatek. Zajistit finančně budoucí generaci můžete dokonce dávno předtím, než prvně pojedete do porodnice.

Připravujeme pro vás články věnované většímu detailu včetně popisu benefitů podílových fondů. Věnovat se budeme ale i spořicím účtům bez běžného účtu, stavebnímu spoření a dalším užitečným způsobům, jak spořit peníze pro děti.

Věděli jste, že…

První československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk vlastnil vkladní knížku se symbolickým pořadovým číslem 1 000 001? Během první republiky se staly fenoménem takzvané střádanky. Šlo o přenosnou pokladničku, kterou si už ve 20. letech mohl pořídit kdokoliv pod podmínkou, že zaplatí 3 koruny. Tahle nenápadná domácí kasička naučila spoustu Čechoslováků nenásilnou formou spořit a odkládat peníze na horší časy.

Shrnutí

• Na našem území se spořilo už za Rakouska-Uherska
  • Spoření pro děti mělo formu střádanek;vkladních knížek
  • Dnes existuje metod, jak zajistit peníze dětem

Nezapomeňte, že hodnota investice může kolísat, a není proto zaručena návratnost investované částky. Výnosy, které investice přinášela v minulosti, nejsou zárukou výnosů budoucích. Stále musíte počítat s jistou mírou rizika.