Proč bankám tak záleží na aktualizaci údajů

30.11.2020

V rámci EU se ukládání peněz v bankách a jejich pohyb pečlivě kontroluje. Nejde jen o další nadbytečné opatření, naopak. Pravidelná kontrola peněžních toků dokáže zabránit takzvanému praní špinavých peněz a obcházení sankcí.

Proto se banky o některé údaje svých klientů v pravidelných intervalech zajímají. Na první pohled se může zdát, že jde jen o další formalitu, jakých je v každé instituci z pohledu klienta dost a dost. Bankám aktualizaci údajů a jejich ověření přímo ukládají právní předpisy, v ING je tato zásada i součástí obchodních podmínek. V případě, že banka například nenabízí běžný účet, jedinou cestou, jak ověřit zdroj klientova příjmu, je právě jeho vlastní prohlášení.

V době digitalizace nezatěžujeme klienty víc, než je nezbytně nutné. V ING zvládnete celou záležitost přes své Mobilní nebo Internetové bankovnictví. V sekci Můj profil stačí vyplnit on-line krátký formulář s osobními a kontaktními údaji. Pro kontrolu osobních údajů stačí nahrát kopii platného průkazu totožnosti, například občanský průkaz.

Zkontrolujte si své údaje už teď. Pokud se něco změnilo, tak je jednoduše aktualizujte.