Seznamte se s podílovými fondy. Můžou vylepšit budoucnost vašich dětí

19.10.2020

Investice do podílových fondů může výrazně usnadnit start do plnoletosti

Po celé generace hledali rodiče způsob, jak dětem usnadnit vstup do života. V současné době se nabízí široká škála typů spoření pro děti.  Od těch konzervativnějších jako je odkládání peněz na spořicí účet nebo stavební spoření až po způsoby pro zkušenější investory v podobě nákupu akcií a obligací. Anebo investování do podílových fondů. Protože i podílové fondy jsou cesta ke zhodnocení financí, i když spíš než o cestu jde o běh na dlouhou trať.

Pověst podílových fondů kdysi utrpěla vinou odpůrců moderního způsobu spoření. Bývaly neprávem označované nálepkami jako je „Hazard“. „Riziko!“ „Nejistota...“ “Investice do podílových fondů je přitom jednoduchá. Stačí vám zdravý rozum a pevné nervy,” říká Michal Mitrega, expert na podílové fondy z ING Bank ČR. “Nepotřebujete žádné velké investiční zkušenosti jako u práce s akciemi či dluhopisy.”

Co to vlastně podílový fond je? Stručně řečeno jde o investiční nástroj, do kterého jednotlivci investují nákupem podílových listů. Investiční společnosti pak získané finanční prostředky vkládají na finanční trhy podle předem určené strategie. Co do pokročilosti je podílový fond vhodný pro každého. Od začátečníků až po opravdové znalce. Hodí se pro menší i větší investory. Jediné, nač je třeba myslet, je čas. Podílový fond je vhodný hlavně pro dlouhodobější investice. Z toho vyplývá, že pokud chcete zajistit dětem budoucnost, můžou být podílové fondy ideální volbou.

Myšlenka vytváření finanční rezervy pro drobnější investory je mimochodem starší, než si umíme představit. První historicky doložená zmínka týkající se založení investiční společnosti Foreign & Colonial Government Trust, primárně zaměřené na financování ekonomického rozvoje USA, pochází z Anglie z roku 1868. Novodobější historie podílových fondů sahá do roku 1924. Tehdy v americkém Bostonu vznikl první otevřený podílový fond pod názvem Massachusetts Investors Trust. A opravdový boom podílových fondů nastartovala 60. léta 20. století.

Ale zpět do současnosti. Představte si, že jste rodiče, a rozhodnete se investovat do podílových fondů coby způsobu finančního základu pro dítě. Co všechno je potřeba mít na mysli? Ptejte se po strategii investování.  Po tom, jestli a jak se mění. A jak to celé můžete coby investor kontrolovat. Určete si délku investice a zvažte možné riziko.

“ Začátečníkům doporučuji investovat do globálních fondů denominovaných v české koruně bez specifického zaměření a nenechat se vyvést z míry případnými tržními výkyvy,” vysvětluje Michal Mitrega z ING Bank ČR. “Užitečné je i pravidelné investování, které jednou nastavíte a už se o něj nemusíte starat. Není to přitom o nic složitější než klasické zadání trvalého příkazu z běžného účtu,” dodává.

Jak to máme s podílovými fondy v ING?

Produktová nabídka se skládá z výběru podílových fondů pěti různých investičních společností (správců aktiv), mezi které patří i ti největší mezinárodní hráči. “Je to naše velká výhoda. Konkurence drobným investorům většinou nabízí pouze fondy vlastní investiční společnosti a nabídku podobnou té naší si schovávají pro bohaté privátní investory,” konstatuje Michal Mitrega. “Základní nabídku fondů přitom nabízíme se vstupním poplatkem 0 %. Za rozšířenou zaplatíte 1 %. Jde o jeden z nejnižších poplatků na trhu.” Produktovou smlouvu u ING Bank navíc snadno uzavřete v internetovém či mobilním bankovnictví. A můžete jednoduše nakupovat a prodávat všechny fondy z nabídky. Jediné, co potřebujete, je spořicí účet ING Konto. Výši vkladů můžete průběžně měnit. Malý tip pro vás: ideální čas pro navýšení investice je doba, kdy jsou finanční aktiva levná (fondy mají nižší cenu).

A jak se potomek s dosažením plnoletosti dostane k cenným papírům, do nichž pro něj prostřednictvím podílových fondů investovali rodiče? “Snadno. Rodič je na potomka převede pomocí formuláře, který klient může jednoduše stáhnout a vyplněný jej naskenovat do svého internetového bankovnictví. Podmínku to má jen jednu – nový majitel si v okamžiku nabytí plnoletosti musí založit vlastní investiční účet. Pak už je jenom na něm, jak se svými penězi naloží,” uzavírá Michal Mitrega. Připomíná taky, že pokud se nový vlastník rozhodne investice prodat, peníze dostane na účet v řádu několika pracovních dní. Podílové fondy jsou prostě v otázce dlouhodobého spoření zajímavou alternativou. Díky tomu můžou být i vhodnou variantou, hledáte-li způsob spoření pro děti. Výši investice si řídíte podle svých aktuálních možností. A pak už je jen na vás, jestli vsadíte na konzervativnější pojetí, anebo zariskujete s možností vyššího zisku či naopak ztráty. Jedno je každopádně jisté. Potomek vaši snahu při vstupu do dospělosti zaručeně ocení.

Číslo dne 100 Kč. Ano, i bankovka nejnižší nominální hodnoty stačí k tomu, abyste se u ING Bank pustili do dobrodružství zvaného podílové fondy. Průměrný pravidelný střadatel přitom u nás měsíčně investuje 2 600 Kč.

Zajímavost „Praotec“ fondů oslaví stovku. Vznikl už v roce 1924, takže zanedlouho oslaví své sté narozeniny. Přežil krach newyorské burzy roku 1929, druhou světovou válku i ekonomicky turbulentní počátek 21. století. Kdo? Nejstarší fungující otevřený podílový fond světa Massachusetts Investors Trust. Dnes je „praotec“ všech fondů součástí společnosti MFS Investment Management s centrálou v Bostonu.

Než se pustíte do své první investice To nejpodstatnější o principu podílových fondů jste si právě přečetli. Co by vás ještě mohlo zajímat: Jsou opravdu výhodné jako spořicí nástroj pro dítě? Nad čím je potřeba se zamyslet, pokud se rozhodnu zhodnotit své finance právě v podílovém fondu? A jak se k uloženým prostředkům dostane můj potomek? Co mi nabízí ING? Chcete vědět víc? Nezapomeňte, že hodnota investice může kolísat, a není proto zaručena návratnost investované částky. Výnosy, které investice přinášela v minulosti, nejsou zárukou výnosů budoucích. Stále musíte počítat s jistou mírou rizika.

Chci začít investovat