Ekonomické okénko Jakuba Seidlera: Jak se zotavuje tuzemská ekonomika po propuknutí koronakrize

31.07.2020

Červencová data o důvěře firem přináší více optimismu ohledně zotavování českého průmyslu.

Důvěra průmyslových podniků v českou ekonomiku zaznamenala v červenci největší nárůst v historii, a téměř tak vymazala skokový propad důvěry z minulých měsíců. V průmyslu je tak důvěra jen nepatrně nižší, než byla před příchodem koronakrize.

Ačkoli uvedená čísla vyznívají relativně optimisticky a firmy v průmyslu hodnotí lépe současnou poptávku, hlavní příčina vysokého meziměsíčního růstu důvěry byla především v očekáváních pro příští tři měsíce, a ta se nakonec nemusí naplnit. Méně příznivě vyznívá také skutečnost, že průmyslové podniky jedou v současné době jen na 76 % své kapacity, zatímco v minulých letech to bylo kolem 85 %.

Za celý podnikatelský sektor, tj. nejen v průmyslu, se však důvěra stále nachází na úrovni konce roku 2009, kdy se ekonomika začala pomalu zotavovat z následků globální finanční krize. Důvěra tak zůstává relativně nízká mezi firmami ve službách či maloobchodu. Červencová data tak byla do jisté míry příznivější, než se předpokládalo, nadále však ukazují, že tuzemská ekonomika je následky pandemie stále citelně zasažena.